Een WhereCamp is een zogenaamde unconference over alles wat met geografie in combinatie met technologie te maken heeft: online kaarten, GIS, cartografie… Oorspronkelijk begonnen in Silicon Valley zijn er nu WhereCamps over de hele wereld.

Programma zaterdag WhereCampEU

Afgelopen weekend was ik bij WhereCampEU in Amsterdam. Het leuke aan WhereCamp is het feit dat het een unconference is: de agenda wordt bepaald door de deelnemers zelf. Dit creëert een leuke sfeer van gelijkheid: sprekers zijn ook toehoorders en andersom. Aan het begin van de dag kan iedereen die wil een bijdrage aan het programma doen. Hiernaast zie je hoe dat er dan ongeveer uitziet.

Een aantal leuke dingen die ik gezien heb tijdens WhereCampEU:

What used to be here?

Chris van Aart van 2CoolMonkeys presenteerde de “What used to be here” app. Deze app (die overigens officieel een veel minder sexy naam heeft) wil toeristen en andere geinteresseerden historische informatie voorschotelen op basis van hun locatie. Bijvoorbeeld historische informatie over een gebouw op een bepaalde plek. Maar ook dingen als: een historisch figuur die een bepaalde band heeft met de locatie, of: een schilderij laten zien dat in het verleden gemaakt is van deze locatie.

De presentatie liet zien wat de grote uitdaging was bij het maken van de app: het koppelen van locatie aan algemene kennis (hoe heet de locatie, wat is er te vinden) en specialistische kennis (kunst en kunstenaars, architectuur). Dit gebeurt door bronnen als GeoNames en DBPedia te gebruiken en informatie uit specialistische bronnen, zoals het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie en het Rijksmuseum.

Een interessante app, die laat zien hoe lastig het is om uit de grote hoeveelheden gegevens die we tegenwoordig tot onze beschikking hebben juist díe informatie te halen die we als zinvol ervaren. Zie http://bit.ly/ekaw2010 voor een impressie van de app.

Deforestaction

Geodan presenteerde DeforestACTION, een webapplicatie waarmee schoolkinderen (“Earthwatchers”) kunnen bijdragen aan de bestrijding van illegale houtkap op Borneo.

Elke dag passeren satellieten over de regenwouden en leggen hiervan beelden vast. Het geautomatiseerd verwerken van deze beelden kost vaak (veel) tijd. Om de computer een kaart of plaatje te laten maken met betrouwbare informatie zijn veel gegevens nodig. Zo zijn vaak meerdere opnames van verschillende satellieten nodig. Soms is het bewolkt – boven een regenwoud zelfs nogal vaak ;-) – en zijn foto’s niet bruikbaar.

Het menselijk oog werkt in een geval als dit veel efficiënter. Door het combineren van gegevens (bijvoorbeeld: hoe zag het er vorige week uit?) en context (bijvoorbeeld: is er een weg in de buurt? Wat gebeurt er in de omgeving?) kan een mens veel sneller en intelligenter conclusies trekken dan een computer. Dat is het idee achter DeforestACTION.

Presentatie DeforestACTION

In de praktijk werkt de webapplicatie zo: elke deelnemer krijgt een stukje regenwoud toegewezen dat hij/zij in de gaten kan houden. Bij verdachte activiteit kan een waarschuwing doorgegeven worden. Ook is sociale interactie mogelijk: als je iets verdachts ziet bij je “buren” kun je dit doorgeven. Hiernaast zie je een impressie van de applicatie.

DeforestACTION is open source, hoewel ik hierover in de zaal wat gemorrel hoorde, aangezien het gebruik maakt van veel closed source (Microsoft-)componenten zoals Silverlight en het cloud-platform Windows Azure.

Ik vind dit een prachtig initiatief dat mooi gebruik maakt van de kennis van “de crowd”. Ik dacht bij dit project ook aan de “citizen science” projecten van Zooniverse, waarmee het overeenkomsten heeft. Projecten als deze geven mensen de kans persoonlijk bij te dragen aan een onderwerp waar ze zich bij betrokken voelen én de gebundelde kennis van deze mensen helpt deze projecten enorm vooruit. Tel uit je winst! Ik hoop dan ook dat het idee van DeforestACTION verder uitgewerkt en gepromoot wordt. Ik begrijp dat er al een try-out is met het Amazonegebied. En waarom zou je je beperken tot schoolkinderen? Ik denk dat heel veel mensen een bijdrage zouden willen leveren aan dit project!